SalesSpot als trainer, hoe is dat?

SalesSpot werkt voor een breed scala aan B2B bedrijven om hen met hun salesprocessen te ondersteunen. Vaak doen we vergelijkbare werkzaamheden voor klanten, maar toch is iedere klant weer uniek. Dat maakt ons vak ook zo mooi. Om jullie een inkijkje te geven in verschillende samenwerkingen en onze werkwijze, delen wij regelmatig een klantcase. Want wist jij dat wij ook trainingen geven aan bedrijven? Verschillende medewerkers van AbelTalent vertellen je hier meer over!

 

AbelTalent

AbelTalent is een ervaring versneller en zij zijn de opleider van talent binnen de fysieke leefomgeving van Nederland. Hun werkzaamheden bestaan uit het op orde brengen van data bij overheden, nutsbedrijven, aannemerijen en advies- en ingenieursbureaus. AbelTalent verbetert en borgt de kwaliteit van data, zodat hun klanten de juiste stuurinformatie krijgen. En dit doen ze allemaal door het inzetten van hun eigen talent! Zij kunnen op een versnelde manier, een toekomstbestendige werkervaring opbouwen. Naast het opleiden van talent bieden zij dus ook altijd een passende capaciteit oplossing binnen de fysieke leefomgeving in heel Nederland.

 

Waarom kwamen jullie bij SalesSpot?

Als je gaat samenwerken met SalesSpot betekent dit dat je wel wat hulp kan gebruiken met de sales processen van je onderneming. Dit was ook het geval bij AbelTalent. 

Iris, environmental scientist bij AbelTalent vertelde daar het volgende over:

“We zijn bij AbelTalent niet commercieel opgeleid, we hebben namelijk nul werkervaring als we starten met werken. Het is desondanks voor projectleiders en de rest van de staff zeer zinvol om commerciële training te krijgen. Wij zijn namelijk volgens onze meetcriteria verantwoordelijk voor acquisitie van nieuwe klanten en het onderhouden van bestaande relaties. We zochten naar een training die de theorie direct in de praktijk brengt en die je iets leert wat in je systeem opgenomen wordt (dus de leermomenten worden onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden). Vorige trainingen waren blijkbaar slechts inzichtvol en interessant, maar de medewerkers werden er niet op lange termijn mee geholpen.”

Maarten, projectleider bij AbelTalent liep tegen het volgende aan:

“Ik wist niet hoe ik een gesprek moest beginnen, de hele ervaring was nieuw voor mij.”

 

Vooropgestelde verwachtingen

De reden dat AbelTalent naar SalesSpot was gekomen is duidelijk: het op langere termijn helpen van de medewerkers op commercieel gebied. AbelTalent heeft al eerder trainingen gegeven aan hun medewerkers, waarbij de een succesvoller was dan de ander. De medewerkers hebben dus al veel ervaring opgedaan met meerdere manieren van training geven. Maar wat verwachten ze nu eigenlijk van de training van SalesSpot? 

Iris had geen specifieke verwachtingen bij de training. Ze had weinig informatie gekregen op voorhand. Zo wist zij niet hoe lang de training ging duren, wanneer die was en door wie die werd gegeven. Ze dacht in het begin zelfs dat het een eenmalige sessie ging worden. 

Maarten had van te voren ook geen precieze verwachtingen. Hij hoopte dat hij handvatten zou krijgen voor het leggen van contacten. Ook wilde hij graag leren hoe je de juiste vragen kan stellen om opdrachten te scoren.

Na de eerste sessie had Iris wel verwachtingen voor de aankomende trainingen geformuleerd:

“Na de eerste sessie heb ik wel verwachtingen kunnen bedenken; intensieve trainingen die niet alleen ons individueel gaan helpen met sales, maar die de hele organisatie managet en begeleid bij het nieuw neerzetten van onze sales uitdagingen en strategieën.”Klantcase AbelTalent

Aan de slag

Nu was het voor ons tijd om aan de slag te gaan en te gaan beginnen met de trainingen! Wij hebben externe trainingen opgesteld die zijn afgestemd op de behoefte en uitdagingen van AbelTalent en de individuele personen. De projectleiders willen meer verantwoording nemen in het binnenhalen van nieuwe leads en zij willen meer samenwerken met recruitment en doorstroom. Hier hebben wij de training op aangepast.

Iedere maand wordt er door Herman of Marnix een specifieke training gegeven dat een dagdeel duurt en waarbij de gehele groep aanwezig is. Onderwerpen zijn dan bijvoorbeeld; relatiebeheer, het doen van acquisitie en LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen).

Vervolgens nemen wij wekelijks de medewerkers mee in de uitdagingen die er op dat moment liggen. Elke week komt Arjen langs om de uitdagingen van die week te bespreken en de voorgaande week te evalueren. Vervolgens is er aan het einde van de week ruimte voor de 1 op 1 coaching om gericht tips mee te kunnen geven.  

Toen wij aan de medewerkers vroegen hoe SalesSpot hun helpt met het bereiken van hun doelen, werd er het volgende gezegd:

“De trainingen verbinden het team en SalesSpot stimuleert succes te delen en kennis naar elkaar uit te wisselen. Jullie zijn altijd bereikbaar voor individuele vragen en uitdagingen en bieden een luisterend oor zonder oordelend te zijn.”

“Jullie helpen door allerlei handvatten te geven, mee te denken over hoe bepaalde situaties aangepakt kunnen worden en beschikbaar te zijn voor vragen tijdens de belronde elke week, maar ook daarbuiten. Daarnaast is de training een goede stok achter de deur die we allemaal wel kunnen gebruiken denk ik.”

Dit is natuurlijk super leuk om te horen. Maar het is ook belangrijk dat er goede resultaten worden geboekt. Benieuwd naar deze resultaten? Lees dan snel verder! 

De resultaten🚀

Samen met de medewerkers van AbelTalent werken wij hard om goede resultaten te laten zien en om de huidige situatie te veranderen.

Aan Iris vroegen wij hoe de situatie is verbeterd:

“De situatie is zeker verbeterd! Er is een sterkere verbinding tussen ons allen gekomen. Persoonlijk weet ik veel beter wat er verwacht wordt van mij als projectleider (eerst wist ik niet eens dat acquisitie deel was van mij rol).”

Deze vraag stelde wij ook aan Maarten en hij zei het volgende:

“Er is veel voor mij veranderd. Ik kan vrij zelfverzekerd mensen opbellen en heb hierdoor ook al meerdere gesprekken gerealiseerd. Nog geen opdrachten helaas, maar dat komt vanzelf als ik zo doorga!”

 Eerder hebben jullie al kunnen lezen dat er ook van te voren verwachtingen waren opgesteld. Verwachtingen zijn natuurlijk belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk dat er ook daadwerkelijk aan de verwachtingen worden voldaan.

Aan Iris vroegen wij of we aan haar verwachtingen hadden voldaan:

“Ja, het is wel intensief maar het is nu onderdeel van de week geworden en er is tijd in onze agenda’s gereserveerd. Dus ik ben gewend aan de structuur.”

Maarten had van te voren geen specifieke verwachten, maar wilde wel het volgende delen:

“Ik had dus niet echt een specifieke verwachting. Maar dat ik met behulp van SalesSpot versneld het stukje acquisitie eigen kon maken is wel een verwachting die volbracht is.”

 

De trainingen van SalesSpot

Jullie hebben al kunnen lezen hoe de samenwerking tot stand is gekomen, wat wij bij AbelTalent doen en wat de resultaten van onze trainingen zijn. Maar de meningen van de mensen die de training volgen zijn belangrijk! Zij wonen ten slotte bijna elke training bij. Aan een aantal participanten vroegen wij dan ook of ze tevreden zijn met de trainingen en wat zij hiervan vinden:

Iris, environmental scientist bij AbelTalent:

“Ik vind de samenwerking prettig, echt heel speciaal dat we Arjen op elk moment van de week mogen bellen. De langere sessies (trainingen) vind ik niet altijd even zinvol. Mag nog interactiever en actiever in plaats van eenrichtingsverkeer. Dus echt die tijd gebruiken om samen aan de slag te gaan. In één zin vind ik het: een commercieel traject (dus meer dan een training alleen) toegespitst op de organisatie in een modern jasje.”

Maarten, projectleider bij AbelTalent:

“Ik ben tevreden met de samenwerking. Weten dat er iemand is om naartoe te gaan wanneer ik ergens tegenaan loop is fijn, vooral tijdens het bellen. Verder heb ik nu even niet zo snel een groter doel voor ogen en blijf ik werken aan de huidige vaardigheden.”

 

Ook behoefte aan een training gebaseerd op jouw medewerkers en je doelen? Neem dan eens contact met ons op! Wij helpen jou en jouw gehele onderneming graag met groeien🚀