Mogen we ondertussen al zeggen dat we weer terug gaan naar normaal? Wij denken van wel, of nou ja het ‘nieuwe’ normaal. Het volledige thuiswerken heeft plaatsgemaakt voor de combinatie van op kantoor werken en thuiswerken. De stabiliteit komt weer terug en het is nu de hoogste tijd om aandacht te besteden aan dingen die voor jou echt belangrijk zijn! Het is dé tijd om stappen te maken richting je eigen groei en persoonlijke ontwikkeling. De huidige arbeidsmarkt is krap. Veel bedrijven zoeken nieuwe medewerkers, maar deze zijn lastig te vinden. Dit is in jouw voordeel, want deze krapte geeft je kans om je droombaan te scoren. Om jou een beetje te helpen met het scoren van deze droombaan, lees je in dit blog drie tips! Deze tips helpen je met het vinden van jouw droombaan in een overspannen markt. 

Hoe de arbeidsmarkt er nu uitziet

Je hebt het vast al wel voorbij zien of horen komen: de krappe arbeidsmarkt. Je kan er niet meer omheen en het is trending op het gebied van recruitment en werving en selectie. Er wordt niet alleen over geschreven, maar langzaam nestelt het in de gedachtegang van sollicitanten en van ondernemers. Het is een psychologisch effect van het gevoel van (aankomende) schaarste. 

Werkzoekenden hebben het gevoel dat de wereld aan hun voeten ligt. En met dit gevoel worden er dan ook uitzonderlijk hoge salarissen gevraagd. Werkgevers zijn bang dat ze niemand kunnen vinden en gaan dus al snel mee met dat hoge salaris. Maar doen we nog wel ons best om te kijken of dit wel de juiste match is? Dit is gevaarlijk want zo liggen er foute beslissingen op de loer.

 

Meest gemaakte fouten

Ondernemers zoeken een goede medewerker om hun bedrijf verder te laten groeien. Jij als medewerker zoekt daarentegen de beste werkgever om je carrière een boost te geven. Dat klinkt vrij simpel, maar niets is minder waar! In de huidige arbeidsmarkt is alles niet zo makkelijk als dat het lijkt. Je moet op veel dingen letten om ervoor te zorgen dat je wel die goede match realiseert en samen een toekomstbestendige keuze kan maken. 

Maar hoe ga je dit doen? Het vinden van de juiste match kost tijd, dus neem deze tijd ook. De kans dat je binnen drie maanden je droombaan hebt gevonden is niet zo groot. Begin dus op tijd met zoeken naar een nieuwe baan. Met het nemen van te weinig tijd loop je het gevaar dat je onder druk een verkeerde keuze maakt. Leuk dat topsalaris, maar als je vervolgens te hoge eisen krijgt waar je aan moet voldoen en de werkplek blijkt niet helemaal te passen dan ben jij na een half jaar weer terug bij af.

Wat welk werkt!

Allemaal leuk en aardig wat allemaal niet werkt, maar het is ook wel fijn om te weten wat wel werkt. Met die reden heeft onze recruitment specialist; Mary van der Kuip, drie tips opgesteld voor het vinden van de jouw droom baan!

 

Tip 1: definieer goed wat je zoekt

Het is belangrijk om goed te weten wat je zoekt. Wat is voor jou belangrijk (persoonlijke ontwikkeling en opleiding, je collega’s, de managementstijl, het salaris, je verantwoordelijkheden en reistijd of hybride werken) en stel prioriteiten. Als voor jou de sfeer en de collega’s het belangrijkste zijn, kies daar dan voor en laat je niet verleiden door de baan met het hoogste salaris. 

Tip 2: schakel de juiste kanalen in

Job Boards zijn een handige tool om een nieuwe baan te vinden, maar geven je geen beeld van de volledige rol. Het is toch handiger om met één of enkele gespecialiseerde bureaus te gaan praten. Zij nemen je volledige verhaal mee en hebben vaak ook nog handige tips voor je!

Tip 3: maak een plan voor de lange termijn

Je hebt het niet meer naar je zin bij je huidige baan en wilt wat anders. Dat heb je al besloten. Maar hoe ga je nu verder? Start met het schrijven van een plan. Definieer wat je wilt en wat je zoekt bij een nieuwe onderneming. Ga op gesprek bij bedrijven die je interessant lijken en kijk wat hun verwachtingen, wensen en eisen zijn. Ontdek tijdens deze gesprekken ook zeker wat je wel en niet wilt. Het allerbelangrijkste om daarna te doen; je gevoel volgen. Als dat niet goed voelt, is het meestal ook niet de juiste keuze! Weet wat je op de langere termijn belangrijk vindt en neem dat mee in je zoektocht!

Conclusie

Het is dus belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je zoekt en maak dan ook gebruik van de juiste platformen om dit te vinden. Maak daarnaast een plan, zodat je daar altijd op kan terugvallen. Wil je nog meer tips of in gesprek met onze recruiter? Neem dan een contact met ons op en wie weet vindt jij dan straks wel de perfecte match!